top of page

Yurt Dışında İş Bulmak ! Hollanda'ya Taşınıyoruz !

Updated: Jan 22, 2021


2019 yılı Şubat ayında, Hollanda'da işe kabul edildim. Peki bu süreç nasıl başladı, hangi adımlardan geçtik?


Öncelikle, mesleğinizin yurt dışında kabul gören bir alanda olması gerektiğini belirteyim. Ben yazılım sektöründe çalışıyorum ve bu alanda TR'de sekiz yıllık tecrübeye sahiptim.


Yaptığınız iş kolunda çok iyi olsanız dahi hiçbir ülke, durduk yere size iş teklifi ile gelmez. Sizin firmalara ulaşmanız ve kendinizi tanıtmanız lazım. Bunu da güzel bir CV hazırlayarak ve bunu gitmek istediğiniz ülkede kabul görmüş bir eleman bulma sitesine (kariyer.net gibi) yükleyerek yapabilirsiniz. Ben de bunu dikkate alarak, Glassdoor.com sitesine kaydoldum. Avrupa genelinde tüm ülkelerde açık iş pozisyonlarına bu siteden ulaşabilirsiniz.



Tüm Avrupa'ya odaklanmak biraz başarı oranınızı düşürebilir, benim tavsiyem gerçekten yaşamak / çalışmak istediğiniz ülkelere veya şehirlere odaklanın. Örneğin bizim aklımızda Amsterdam'da yaşamak vardı. Buna odaklanarak Glassdoor.com sitesinde şehir + anahtar kelimelerle kendime iş alarmı oluşturdum. Her gün benim ilgi alanıma giren iş ilanları bana mail olarak geldi.


CV'nizin gerçekten sizi temsil ettiğinden, yapmak istediğiniz iş ile alakalı anahtar kelimeler içerdiğinden emin olun. Hatta bunun için kurulmuş sitelere CV'nizi analiz ettirin. Çünkü siteler de artık CV incelemelerini yapay zeka üzerinden sağlıyorlar. Çok becerikli bir insan olmanızla beraber bunları kağıda düzgün dökmüş olmanız da önemlidir.



Başvuru Mektubu (Cover Letter) en az CV kadar önemlidir. Bu mektupta başvurduğunuz pozisyonla uyumlu yeteneklerinizi belirtin, neden o ülkede yaşamak istediğinizi ve yaptığınız araştırmaları anlatın.


Belki onlarca firmaya başvuruda bulunacaksınız, olumlu veya olumsuz dönüşte bulunmayanlar elbette canınızı sıkacak. Bu aşamada motivasyonunuzu yüksek tutun. Ara ara CV ve Başvuru Mektubunuzda değişikliklerde bulunun. Ben bu noktada şanslıydım, tek başvuru yaptığım firmadan hızlı dönüş aldım.


Firmadan görüşme talebi içeren bir mail aldınız, tebrikler. Genelde ilk görüşme insan kaynakları departmanı ile yapılır. Internette olası gelecek soruları araştırın ve cevaplarınızı hazırlayın. Tahmini gelecek sorular;

-Neden bizim firmamız ?

-Neden bu şehirde yaşamak istiyorsun ?

-En güçlü yanın, en zayıf noktan nelerdir ?

-Daha önce başarı hikayesi olarak nitelendireceğin bir çalışman var mıdır ?


Bu soruları çoğaltmak mümkün, bunları ve olası verilecek cevapları internetten araştırmanızda fayda var.



İnsan Kaynakları mülakatından sonra teknik mülakat için video call dediğimiz görüntülü arama ile teste tabii tutulacaksınız. Mesleğiniz ile alakalı gelebilecek teknik soruları önceden listelemeye çalışın, her mülakatta sorulan soruları mutlaka not alın. Tüm soruları önceden bilmeniz mümkün değil ancak bir stratejiniz olsun. Benim stratejim şöyleydi, öncelikle hatanın mevcut durumda devam etmesini engelleyin, hatalı durumda olan verileri tespit edin, hatanın nedenini bulun, çözüm önerilerinizi listeleyin, uygun çözümü uygulayın, başarılı sonuç alana kadar test edin, çözümünüzü hayata geçirin, sistemi tekrar kullanıma açın.


Bu strateji sayesinde bütün soruları cevaplayabilir, mülakatta tatmin edici sonuçlar alabilirsiniz.



Son adim, yüz yüze görüşme olacaktır. Şirket kıyafet kurallarını sorgulayıp buna uygun giyinin. Bu görüşme, sizin ne kadar istekli olduğunuzu görmek için yapılacaktır. Daha önceki adımların üzerinden geçin, neden bu işi istiyorsunuz, neden bu şehirde yaşamayı tercih ediyorsunuz, siz şirkete neler katabilirsiniz, neden sizi seçmeliler? Bunların cevaplarını hazırladıktan sonra ayna karşısında bolca pratik yapın, yüzünüzde kocaman bir gülümseme olmasına özen gösterin. Benim yüz yüze mülakatım üç saat sürdü, bu süreçte hem teknik sorular soruldu hem de taşınma konusunda ne kadar hevesli olduğum test edildi.


Genel hatları ile TR'de girdiğim mülakatlardan farklı olarak, her mülakat öncesi sürecin ilerleyişi konusunda benim fikirlerim de soruldu. Yani mülakat dediğiniz çift taraflı bir şey, siz de kendi sorularınıza yeterli cevaplar alabiliyor musunuz konusunda çok hassaslar. İş-Sosyal hayat dengesini korumanız şirket için çok önemli, fazla mesai yapmanız kesinlikle onların gözünde kötü bir durum. Sosyal hayatınızda yaptığınız etkinlikleri, ilgilendiğiniz hobileri büyük ilgili ile dinleyip detay sorular sorabiliyorlar.


Unutmayın tek şirket ile mülakat yapıp işi kapma olasılığınız biraz düşük. Bundan dolayı olumsuz geçecek her mülakatı, tecrübe olarak görüp kendinizi eleştirerek, geliştirmeye devam edin.


Aklınıza takılan tüm soruları yorum olarak paylaşabilirsiniz.


1,428 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page