top of page

Hollanda'da Özel Günler - Kutlamalar

Updated: May 4, 2022

Hollanda kültüründe birçok önemli günün bizim Türkiye'de alışkın olduğumuzdan biraz farklı olarak kutlandığını gözlemledik. Bu sefer mahcup olmayalım diye biraz araştırmaya başladık ve günlük hayatımızda bu araştırmalarımızın meyvesini yemeye başladık.


Doğum Günleri

Tüm Hollandalılar doğum günlerini büyük coşkuyla kutluyorlar. Bu güzel günde yakın çevrelerini evlerinde ağırlayıp parti vermeleri beklenirken, tanıdıkların da hediye vermesi, telefonla kutlaması veya tebrik kartı göndermeleri beklenir.

Ofiste doğum günü kutlaması, ülkemizden biraz farklı :) Doğum günü olan kişi ofise pasta ve ikramları getirmekle yükümlü, iş arkadaşları ise genelde güzel dileklerini bir tebrik kartı ile paylaşıyorlar. Tecrübe etmedik ama okula giden çocuklardan da yanı şekilde kendi ikram ve pastalarını getirmeleri bekleniyormuş.

Bazı yaşlar bazı ülkelerde önemlidir. Örn: 16-18-21 vb. Hollanda'da önemli yaşlardan birisi 50'dir. Bu yaşa gelen kişilerden erkeklerin Hz. İbrahim ve bayanlarınsa Hz.İbrahim'in eşi Sare'ye ulaştığına inanılır. Aslında burada anlatilmak istenen, İncil'in John 8 pasajına gönderme yaparak, kişinin 50 yaşında bilgeliğe ulaştığına olan inançtır.


Evlilik

Hollanda'da evlilik genellikle evrak işi olarak görülüyor. Kilise'de düğün yapmanız mümkün ancak resmi nikah sayılmıyor. Resmi olarak evli sayılabilmeniz için herhangi bir belediye tarafından nikahınızın kıyılmış olması gerekiyor. Çevremizde gördüğümüz kadarıyla insanlar birlikte yaşıyor, çocuk sahibi oluyor, genelde birbirlerinin soyadlarını almıyorlar. Sadece mal paylaşımı ve çocukların vesayeti için evlilik sözleşmesi veya sade bir nikah yapılıyor. Kilise düğünü veya şaşalı bir nikah masraf olarak görülüp, bu paranın başka yerlere harcanması gerektiğini düşünüyorlar. Siz ne düşünüyorsunuz, böyle bir düğünü siz veya eşiniz kabul eder miydi? Düğüne harcayacağınız o kadar parayı nereye harcamayı tercih ederdiniz?

Diyeceksiniz ki, hiç mi düğün yapan yok kardeşim, yapan nasıl yapıyor? Genelde üç parçadan oluşan bir düğün tertip ediliyor; resepsiyon, yemek ve parti. Aile ve yakın arkadaşlar her üçüne de katılırken, daha uzak arkadaş, eş-dost sadece resepsiyona davetli oluyorlar. Burada çeyreğini takan, borcamını veren yok tabi. Kuru kuru bir tebrik mesajı, çiçek veya küçük bir hediye ile geçiştiriyorlar :)


Bebek

Aileye yeni bir bireyin katılması, dünyanın her yerinde olduğu gibi burada da coşku ile kutlanıyor. Bebek gelen evin önüne cinsiyete göre pembe veya mavi balonlar asılıyor. Bunun farklı versiyonlarını görmek de mümkün, tabela seklinde bir leylek ağzında yine cinsiyete göre pembe veya mavi bir kundaklı bir bebekle geliyor.

Bu tabelayı gördüğünüzde hemen gidip kutlayayım demeyin sakın! Aile yakınları dahil herkes randevu alarak ziyater gün ve saatini belirliyorlar. O gün küçük bir oyuncak veya kıyafeti hediye olarak götürüp tebriklerini sunuyorlar. Eğer çok yakın değilseniz tebrik kartı daha iyi bir seçenek.


Eğer ofisten birinin bebeği olduysa, baba Hollandalılara özel bir kutlama olan tereyağlı ve cinsiyete göre mavi veya pembe anason tohumu serpintili (muisjes) ekmek dilimi dağıtır. Tadının pek güzel olmadığını belirtmem lazım.


Cenaze

Bir arkadaşınız yakınını kaybettiğinde, sizden bir başsağlığı mesajı göndermeniz beklenir. Bunu kısa bir telefon görüşmesi ile veya mesajla göndererek yapabilirsiniz. Genelde cenaze törenine çok yakın aile davetlidir. Siz cenaze törenine çiçek gönderebileceğiniz gibi, ailenin isteği doğrultusunda çiçek almak yerine, hayır kurumuna bağış da yapabilirsiniz.


Hediyeler ve Tebrik Kartları

Dikkat edeceğiniz üzere hemen hemen her durumda tebrik kartı göndermek bir gelenek haline gelmiş. Bununla birlikte hediye almak vermek yaygın olsa da genelde şarap, çikolata ve çiçekten daha pahalı seçenekler tercih edilmiyor.

Siz en son ne zaman birine tebrik kartı gönderdiniz?




1,198 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page