top of page

Türk Ehliyetini Hollanda Ehliyeti ile Değiştirmek

Updated: May 4, 2022

Hollanda'ya taşındınız ve yabancı ehliyetinizi Hollanda ehliyeti ile değiştirmek mi istiyorsunuz? Mevcut Türk ehliyetim Hollanda'da ne zamana kadar geçerli merak mı ediyorsunuz? Bu ve buna benzer birçok sorunun cevabına özet bir şekilde yazımızda ulaşabilirsiniz.


Türk ehliyetim Hollanda'da ne kadar süre geçerli?


Türk ehliyetiniz ile Hollanda'da altı ay süreyle (185 gün) araç kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer bu süreden daha fazla ülkede kalacaksanız ve araç kullanmaya devam etmek istiyorsanız Hollanda ehliyeti almanız gerekir.


Bu süre Avrupa Birliği veya Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinden geliyorsanız AM, A1, A2, B ve BE sınıfları için 15 yıl, C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E ve DE sınıfları için 5 yıldır.




Türk ehliyetimi Hollanda ehliyeti ile nasıl değiştiririm?


Eğer belediyeye ikamet kaydınızı yaptırdıysanız, geçerli bir oturma izniniz varsa ve %30 vergi kuralına dahilseniz bunu yapmak oldukça kolay. Eğer bu şartları sağlamıyorsanız ehliyet değiştirme işlemi yerine, Hollanda ehliyeti alma sürecine girmeniz gerekecektir.

Yabancı ehliyetinizi, Hollanda ehliyetine dönüştürmek için ikamet kaydınızın olduğu belediyeye başvuruda bulunmanız gerekir. Belediye sizin adınıza evraklarınızı RDW'ye (Motorlu Taşıtlar Ofisi) iletecektir. Doğrudan RDW'ye yapılan başvurular dikkate alınmaz.


Başvuru anında aşağıdaki belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekir;

- Doldurulmuş ve imzalanmış 3 E 0397 başvuru formu (Belediyede dolduruyorsunuz)

- Yabancı ehliyetiniz (Eski tip Türk ehliyeti de olabilir)

- 1 adet pasaport fotoğrafı

- Hollanda'da yaşadığınızı belirten kimlik kartınız

Bu adresten online sağlık belgesi için form dolduruyorsunuz. İhtiyaç görülürse bir doktoru ziyaret etmeniz istenebilir. Bu evrakı almak için online olarak 37,80 Euro ödemeniz gerekiyor. (Fiyat yıllar içinde değişebilir)

- %30 Vergi kuralının sizin veya partneriniz için onaylandığını gösterir belge


Önemli bilgi : C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E veya DE sınıflarından herhangi biri yabancı ehliyetinizde var ise, başvuru anında bundan geçici olarak feragat etmek için form doldurmanız veya pratik sınavına girmeniz gerekir.

Belediyeye yukarıda yazılı olan evrakları teslim ettikten sonra sizden 37,80 Euro (Fiyat yıllar içinde değişebilir) daha tahsil edilecektir. İşlemleri tamamlayınca size bir belge verip, RDW'den mektup beklemenizi söylenecek. Yaklaşık 3-4 haftalık süre içinde başvurunuzun kabul edildiğini belirten bir mektup alacaksınız. Geçerli bir kimlik kartı ve size verilmiş olan belge ile belediyeye giderek ehliyetinizi teslim alabilirsiniz.


Süreç biraz uzun, evrak işlerini tamamlamak çok zaman almasa da bekleme süreci can sıkıcı olabiliyor. Bununla birlikte yeniden ehliyet almaktan çok daha kolay bir süreç olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.


Henüz okumadıysanız, Hollanda'da motosiklet almak ile ilgili yazımıza da göz atmanızı öneririz.



34,895 views31 comments

Recent Posts

See All
bottom of page