top of page

Hollanda'da Motosiklet Almak

Updated: May 4, 2022

Hollanda'da motosiklet satın almak gibi bir planımız yoktu. Bundan dolayı Türkiye'de büyük yatırım yaparak aldığımız bütün ekipmanlarımızı satmıştık. Peki neden Hollanda'da motosiklet sevdamızdan vazgeçtik? Bunun temel nedeni izlediğimiz bir Youtuber'ın, Hollanda'da motosiklet kullanma videosuydu. Havanın soğuk olması, mesafelerin daha kısa olması, toplu taşıma ağının gelişmiş olması, şehir içinde bisiklet yolu, yaya yolu, tramvay yolu ve çokça trafik lambası ile sürüş keyfinin kaçması gibi etmenler bize bu zor kararı aldırdı.



Neden Motosiklet Alma Kararı Verdik?

Hollanda'ya gelmemizden üç-dört ay sonra, önceden aldığımız kararın yanlış olduğunun farkına vardık. Hollanda'da özellikle hava güzelken motosiklet kullanmak çok keyifli ve yollarda onlarca motorcu görebilmeniz mümkün. Toplu taşıma ağı gelişmiş ve şehir içinde bisiklet fazlasıyla yeterli ancak şehirler arası ulaşım kolay olsa da pahalı denebilir. Araba almanın da bazı dezavantajları var; Park alanları çok pahalı, bir İstanbul olmasa da trafik problemi var. Tüm bunları göz önünde bulundurunca, alışkın olduğumuz seyahat tipi olan motosikletli gezilere dönme kararı aldık.


Hollanda'da Motosiklet Alma Süreci Nasıl?

Türkiye'deki gibi ikinci el motosiklet alım-satım sitelerini incelemeye başladık.


Hollanda'da motosiklet alma konusunda tecrübesiz olmamız ve çevremizde de motosiklet satan bir tanıdığımız olmaması dolayısıyla, ilk motorumuzu motosiklet mağazasından satın almanın bizim için daha iyi olacağına karar verdik. Siteden bulduğumuz motorlardan birini görebilmek adına Motoport Amsterdam'a (en yaygın motosiklet mağazası) gittik. Biraz aptala yatarak indirim yapma şansınız var mı dedik ve yaptılar.


Seçtiğiniz motosikletin o sırada üzerinde plaka yoksa satın alma süreciniz 2-3 haftaya kadar uzayabilir. Bizim motorumuzda plaka olduğu için süreç daha hızlıydı, ancak bu durumda dahi bir haftaya kadar beklemeniz gerekebiliyor. Mağaza bize teslim etmeden önce motosiklete bakım yapacağını belirtti, bakım ekibinin yoğunluğuna göre bir süre bunu beklemeniz gerekiyor. Bunun dışında motosikletin deposu tam dolu olarak size teslim ediliyor. Türkiyede alışık olmadığımız bu hizmetler bizi mutlu etti.


Tüm şartlarda anlaştıktan sonra firma size mail üzerinden anlaştığınız teklifi gönderiyor. Siz de imzalayarak geri gönderiyor ve ardından bankadan para transferini (finans-kredi konusundan ilerde bahsedeceğiz) gerçekleştiriyorsunuz.

*Transfer yaparken size gelen teklif üzerindeki sipariş numarasını, motosiklet plakasını ve motosiklet markasını belirtmenizde fayda var.


Anlaştığınız gün motosiklet ekipmanlarınızla mağazaya gidiyorsunuz. Hollanda ehliyetiniz var ise online olarak (Hollanda'nın motorlu taşıtlar resmi sitesi RDW üzerinden) plaka önceki sahibinden çıkıp adınıza kaydediliyor. Eğer Hollanda ehliyetiniz yoksa bu işlemi online yapmak yerine RDW ofisine gitmeniz gerekiyor. Ofiste son olarak sigorta yaptırıp yaptırmadığınızı soruyorlar. Ben internet üzerinden araştırmıştım, ancak onların teklifini de duymak istedim. Aracı bir firma ile görüşüp fiyat aldılar ve internette bulduğum fiyatla aynı olduğu için hemen oracıkta yaptırdım. Bunu ilerleyen bölümde detaylı anlatacağım.


Sonra mı? Tam dolu deposu olan motosikletinizle gazlama vakti :)


Hollanda'da Motosiklet Alma Maliyeti Nedir?

Hollanda'da motosiklet sahibi olmak aslında çok basit. Euro kazanıp-harcayan insanlar için birkaç aylık maaşla motor almak mümkünken, kredi faiz oranlarının düşüklüğü ve yaklaşık 4-5 yıllık kredi seçenekleri sayesinde herkes istediği motosiklete sahip olabiliyor. Amsterdam Motoport'u ilk ziyaretimizde çektiğimiz videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.



Kısaca özetleyecek olursak 2020 modellerde,

Honda PXC 125 almak isterseniz ayda 93€,

Yamaha Nmax 155 almak isterseniz ayda 98€,

Suzuki Burgman 200 almak isterseniz ayda 116€,

Honda SH 150 almak isterseniz ayda 116€,

Yamaha MT-03 almak isterseniz ayda 163€,

Yamaha Xmax 300 almak isterseniz ayda 170€,

Suzuki Burgman 400 almak isterseniz ayda 212€,

Kawasaki Versys 650 almak isterseniz ayda 212€,

Suzuki Vstrom 650 almak isterseniz ayda 234€,

Honda NC750X DCT almak isterseniz ayda 262€,

Honda X-ADV almak isterseniz ayda 348€,

Honda African Tween 1100 almak isterseniz ayda 417€,

BMW R1250 GS almak isterseniz ayda 682€,

Yamaha R1 almak isterseniz ayda 716€,

Ducati Multistrada 1200 almak isterseniz ayda 736€,

BMW K 1600 GT almak isterseniz ayda 882€,

Honda Goldwing 1800 almak isterseniz ayda 1060€ ödeyerek 4 yıllık dönemde bu motorlara sahip olabilirsiniz.


Kredi işini motosiklet mağazasının aracı olduğu finans kuruluşundan yapabileceğiniz gibi herhangi bir banka üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.


Sigorta ve Kasko Süreçleri, Diğer Ödemeler


Sigorta işlemleri sırasında size üç tane seçenek sunuluyor.

1) Zorunlu trafik sigortası (WA) Bu sigorta Türkiyedeki zorunlu trafik sigortası(ZTS) ile aynı, başka bir araca verdiğiniz zararı karşılamak üzere yaptırılıyor.

Bedeli: Aylık 10 Euro civarında


2)Zorunlu trafik sigortası + Kasko (WA + Beperkt casco) Bu sigorta türünün tam karşılığı TR'de yok ama muafiyetli kasko gibi düşünebilirsiniz. ZTS'e ek olarak çalınma, doğal afet ve aksesuar koruması sağlıyor.

Bedeli: Aylık 30 Euro civarında


3) Zorunlu trafik sigortası + Full Kasko (WA+ Volledig casco) Bu da tahmin ettiğiniz üzere full kasko, diğerlerine ek olarak kendi aracınıza verdiğiniz zararları da karşılıyor.

Bedeli: Aylık 100 Euro civarında


Sigorta bedelleri gördüğünüz gibi aylık olarak hesaplanıyor ve size fatura ediliyor. İlginç bir konu da motosikletinizi yılda kaç ay ve tahminen kaç km kullanıyorsunuz diye sormalarıydı. Eğer kışın motosikletiniz üç ay boyunca garajda yatıyorsa bu süreçte isterseniz sigorta yaptırmayabilirsiniz. Tatlı su motorcuları için çok güzel bir haber değil mi?


Motosikletinizi satın aldıktan çok kısa bir süre sonra, Vergi dairesinden bir mektup alıyorsunuz. Aracınızın cinsi, ağırlığı ve kullandığı yakıt cinsine göre motorlu taşıt vergisi ödemeniz gerekiyor. Üç ayda bir 30 Euro gibi bir rakam ödüyorsunuz.


Yukarıdaki fiyat ve özellikleri inceledikten sonra siz hangi sigorta seçeneğini tercih ederdiniz?


Bu Süreçte Gördüğümüz İlginç Şeyler


-İki yıldır mağazada duran sıfır km motorlar gördük. Kimisinde çok ufak indirim yapılmış olsa da büyük bir çoğunluğu günümüz fiyatında satılıyordu.

-Full depo motosiklet teslim etmeleri

-Motora bakım yapıp teslim etmeleri

-Aksesuarlara çok takılmamaları; Bizim TR'de madde madde yazdığımız ek aksesuarlar burada fiyatı çok etkilemiyor. En azından orta sehpa var, koruma demiri var gibi dile getirilmiyor :)

-Sigorta sürecinde değindiğimiz aylık ödeme, 9 ay-12 ay seçenekleri

-Belirli aralıklarla motosiklet muayenesinin olmadığını ama kimsenin de tehlikeli derecede bakımsız bir motosikletle gezemeyeceğini öğrendik.

-Tüm işlemleri herhangi bir resmi daireye gitmeden online yapabilmek büyük kolaylık.

-Noter vb satınalma masrafları yok.


Sizin de bu konuda tecrübeleriniz var ise bizimle paylaşmaktan çekinmeyin!

4,266 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page