top of page

Hollanda %30 Vergi Kuralı

Updated: May 4, 2022

Türkiye'de yaşayan takipçilerimiz için çok birşey ifade etmeyen %30 kuralı, Hollanda'da yaşayan veya buraya expat (Yüksek Yetenekli Göçmen) olarak gelmeyi planlayanlar için hayati önem taşıyor. Özetle Hollanda'ya taşınan bir expatsanız ve gerekli şartları sağlıyorsanız, iş vereniniz maaşınızı öderken brüt maaşınızın %30luk kısmını vergiye sokmadan direk size ödüyor böylece elinize geçen net maaş daha yüksek oluyor.



%30 kuralı nedir? Neden böyle bir kolaylık sağlanıyor?

Giriştede bahsettiğim gibi, Hollanda devleti kalifiye yabancı personeli çekebilmek adına belirli bir oranda vergi muafiyeti uyguluyor. Bunun temel gerekçesi, yabancı bir çalışanın kendi ülkesi dışında çalışırken karşılaştığı masraflar adına tazminat olarak gösteriliyor.


%30 kuralına tabii olmak için kriterler nelerdir?

*Bu haktan yararlanabilmek için çalışan olmanız bekleniyor. Serbest çalışanlar (freelance) bu kuraldan yararlanamıyor. Ancak Hollanda'da yasal bir "private limited company" (Dutch B.V) kuracak olursanız ve kendinizi bu şirkette çalışan olarak gösterirseniz bu haktan yararlanma şansınız devam ediyor.


*Çalışan ve iş veren bu kuralı uygulama konusunda yazılı anlaşmaya varmalıdır. Başvuru hem çalışan hem de iş veren tarafından yapılmalıdır. Bu kurala tabii olmanız işsizlik ve engelli olma durumlarında alacağınız rakamları etkilediği için her iki tarafın da bunun farkında olması gerektiğinden iş veren ve çalışan birlikte başvuruyorlar.


*Hollanda'dan en az 150 km uzaktan işe alınmış olmanız gerekiyor. Başvuru anında bunu ispatlamanız isteniyor. Biz adımıza kayıtlı son 24 aya ait doğalgaz faturalarımızı paylaştık.


*Hollanda'da ihtiyaç duyulan bir alanda işe alınmış olmanız gerekiyor.Bu ihtiyaç ağırlıklı IT ve Finans sektöründe.


*Belli bir rakamın üzerinde yıllık brüt maaş kazanmanız da bu şartlardan bir diğeri. Bu rakam 2019 yılında 37,743 € olarak açıklanmıştı. Peki bu rakam neyi ifade ediyor? Vergilenebilir yıllık maaşınız bu rakamın altında olmamalıdır.


Örn: İş vereninizle 50,000 € yıllık brüt maaş anlaşması yaptınız. %30'u 15,000 € yapıyor, vergiye tabii tutar ise 35,000 €. 2019 yılı açıklanan rakamı(37,743 €) ile kıyasladığımızda bu rakamın yeterli olmadığını bundan dolayı %30 kuralı başvurunuzun red olacağını anlayabilirsiniz.


Ne kadar süreliğine geçerli?

Bu kuralın geçerlilik süresi 8 yıldı. Maalesef 2017 yılında yapılan hükümet oylaması sonucu bu süre 5 yıla indirilmiştir.


Bu kurala tabii olmanın diğer faydaları

Ehliyet dönüştürme işlemleri; Hollanda ehliyetine sahip olmak için aynı ülkemizde olduğu gibi teorik ve pratik sınavlardan geçmeniz gerekir. Ancak Türkiye'den ehliyet almışsanız ve bu kurala tabii olarak Hollanda'ya gelirseniz 185 gün içerisinde bu sınavlardan muaf olarak ehliyetiniz dönüştürebilirsiniz.


Eş İçin %30 Kuralı

Expat eşlerinin bu haktan faydalanması konusunda yaptığımız araştırmalarda yoruma açık paylaşımlar bulduk.

1.Yorum: Ülkeye iş bulmadan geldiğiniz için, Hollanda'da diğer şartları sağlayan bir iş bulsanız dahi, ülkenin 150 km uzağından gelmediğiniz için bu kuraldan yararlanamazsınız.

2.Yorum: Ülkeye geldikten sonra 8 ay içerisinde diğer şartları sağlayan bir iş bulursanız, bu kuraldan yararlanabilirsiniz.

3.Yorum: Ülkeye geldikten sonra ne zaman iş bulmuş olursanız olun, firma ile mülakatlara ülkeye gelmeden önce başladığınızı ispatlarsanız, bu kuraldan yararlanabilirsiniz.


Resmi sitesinden öğrendiğimiz kadarıyla 2.yorum geçerli. Ancak Amsterdam Anneleri gibi facebook gruplarına bakarsanız 3.yorum dahilinde %30 alanlar mevcut.


Umarız yazımızı faydalı bulmuşsunuzdur. Eğer bu süreci atlatmış veya yaşamak üzere olan biriyseniz yorum/soru/tecrübelerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.




3,587 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page