top of page

Hollanda'da King's Day

Updated: May 4, 2022

Hollanda'ya taşındığımız hafta önce Paskalya ardından da King's day'i (Kral Günü) tecrübe ettik ve bu, bizim gibi yeni bir ülkeye taşınan insanların başına gelebilecek en güzel ilk hafta olabilir. Tabii ki gelmeden önce araştırmalarımızda bu özel gün karşımıza çıkmıştı ve ilgimizi çektiği için ön hazırlık yaparak gelmiştik.

Kral gününü kutlamak için iki temel koşul var;

-Turuncu giyinmek, taşınmamızdan bir hafta önce Adana Portakal Çiçeği Karnavalı'ndan aldığımız boyun bağları ve saç tokaları hayat kurtarıcı oldu :)

-Sınırsızca eğlenmek, aksi pek mümkün değil zaten :)

Queen's day mi yoksa King's day mi? Ne zaman kutlanır?


Hangisini kullanırsanız kullanın herkes sizi anlar ancak günümüzde Hollanda'nın başında bir kral (William Alexander) olduğu için Kral Günü olarak kutlanmaktadır. Çıkış noktası 1880 yılında doğan Kraliçe Wilhelmina'nın 1890 yılında taç taktığı güne dayanır. 1900lü yılların başı itibariyle Kraliçe'nin doğum günü (31 Ağustos) halka açık bir şekilde kutlanmaya başlamasıyla Queen's Day geleneği ortaya çıkmıştır.

Kraliçe Wilhelmina'dan sonra tahta geçen Kraliçe Juliana'nın doğum tarihi 30 Nisan olduğu için bu gelenek tarih değiştirmiş olsa da sonradan gelen Kraliçe Beatrix'in doğum tarihi 31 Ocak olmasına rağmen hava şartları bahane edilerek 30 Nisan'da kutlamalara devam edilmiştir.


2013 yılında Kraliçe Beatrix tahtı, oğlu Willem Alexander'a bırakınca 123 yıllık kraliçeler günü sona ermiş ve 2014 yılı itibariyle yeni kralın doğum tarihi olan 27 Nisan'da yeni ismi ile kutlanmaya başlanmıştır.


Neler Oluyor Kral Gününde?


-Her ne kadar Kral'ın doğum günü 27si olsa da kutlamalar bir gece önceden (26sını 27ine bağlayan gece) başlamaktadır. Özellikle Jordaan bölgesinde her sokakta farklı bir konser, nispeten daha küçük dinletiler ve DJ performansları yapılmaktadır.


-Herkes tepeden tırnağa turunculara bürünüyor. Bunun nedeni Kraliyet ailesinin soyağacına (House of Orange) dayanıyor. Bu konuyu detaylıca başka bir yazımızda aktaracağız. Siz de giyecek birşeyler bulmak isterseniz, sokaklar turuncu taçlar, gözlükler, maskeler ve onlarca çeşit ürün satanlarla dolu olacaktır.


-Hollanda genelinde seyyar satıcı görme şansınız yoktur. Ancak bu güne özel vergisiz ve izinsiz satış serbest olduğu için tüm şehir bir açık hava bit pazarına dönmektedir. Kral gününden haftalarca önce insanların daha iyi satış yapacaklarını düşündükleri alanları bant ve tebeşirlerle işaretleyerek parsellemeleri ile süreç başlar. Kral gününde evlerinde işlerine yaramayan ne varsa sırtlanıp erkenden tezgah açarlar ve çok cüzi rakamlara herşeyi bulabilmeniz mümkündür. Sadece birşeyler alıp-satma olarak düşünmeyin bunu birçok insanın performans sergilediği hünerlerini gösterip para toplamaya çalıştığını da gördük.


-Bugün çok fazla bira içiliyor. Evet normalde de içmeyi seven bir halk ama bugün marketlerdeki stokların bitmesi söz konusu. Bunu bilerek hazırlıklı olmakta fayda var. Bira bulmak istedikten sonra her köşe başında normalden bir miktar yüksek fiyata satış yapanlar olduğunu da unutmayın.

-Bu kadar çok içilen bir günde doğal olarak tuvalet ihtiyacı da fazla oluyor. Her yere umumi tuvaletler konulsa da hem sayı yeterli olmuyor hem de hijyenden çok uzak oluyorlar. Bundan dolayı ağaç kenarları, araba lastikleri, kanal boyları da tuvalet olarak kullanılıyor. Bazı insanlar evlerinin tuvaletini ücreti karşılığında kullanıma açıyor. Bize çok iyi bir fikirmiş gibi gelmedi :) Siz siz olun yanınıza ufak bir kolonya, tuvalet kağıdı vb hijyen ürünleri almayı unutmayın.


-Kral gününün en renkli kısmı tabii ki kanallar oluyor, yüzlerce ufak ve süslenmiş tekne kanal trafiğini birbirine katarak insanların eğlencesine ortak oluyor. En güzel eğlenceler genelde teknelerde yapıldığı için böyle bir planınız var ise aylar öncesinden kendinize yer ayarlamanız gerekiyor.

-Krallar gibi yiyin! Sokaklarda onlarca farklı mutfağın sokak lezzetleri ile karnınızı doyururken tatlıya yer ayırmayı unutmayın. Normalde pembe hazırlanıp satılan tompouce tatlısını bugüne özel olarak turuncu renkte bulabilirsiniz. Birçok süper market zincirinde bulabileceğiniz bu tatlıyı atlamayın :)

-Peki tüm bu eğlence ve curcuna içinde Kral ne yapıyor? Halkla beraber pasta mı üflüyor yoksa sırça köşkünde daha elit bir doğum günü mü kutluyor? Kral, doğum gününü her sene farklı bir kasabada kutluyor. Yaklaşık 9-10 ay öncesinden hangi kasabada kutlanacağı açıklanıyor ve bu bölge hazırlıklara başlıyor. 27 Nisan'da Kralın da katılımıyla büyük bir kutlama yapılıyor.



Kral Günü Tüyoları

-Hollanda tatili planlıyorsanız özellikle bu tarihlere denk getirmeye çalışın ve konaklamanızı çok önceden satın alın.

-26sı gecesi eğlenmeye başlayın.

-Hiç aklınızda yokken alışveriş yapabileceğinizi unutmayın. Yanınızda nakit ve katlanır çanta bulundurmanızda fayda var.

-Vergisiz satışın sonunu bekleyin ve birçok insanın evine tekrar taşımak istemediği gizli hazineleri keşfedin.

-İçecek konusunda tedarikli olun.

-Hijyen konusunda beklentinizi düşük tutun.


Hollanda'nın en büyük kutlamalarından biri olan Kral Gününüz kutlu olsun. Daha önce bu deneyimi yaşama şansı bulduysanız, deneyimlerinizi bizimle yorum olarak paylaşmayı unutmayın :)


538 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page