top of page

Hollanda Hava Durumu

Updated: May 4, 2022

Hollanda hava durumu hakkında uzun uzun methiyeler yazmayı çok isterdim, ancak üzülerek belirtmeliyim Hollanda kelimenin tam anlamıyla sıkıcı bir havaya sahip. Merak etmeyin yıllar içinde alışıyorsunuz demeyi de çok isterdim :) ama alışamıyorsunuz. Bu yorumları yapmamda Türkiye gibi dört mevsimi hakkıyla yaşayan bir ülkeden gelmemin etkisi var tabii. Neyse girişi uzun tutmayıp direk mevsimleri size anlatayım.


Kış

Ben bu yazıyı hazırlarken Amsterdam'da iki kış geçirmiştik. İkisinde de kar yağmadı, hava genelde ılımandı. Zaten Hollanda'nın deniz seviyesine yakın olması dolayısıyla karasal bir iklim yaşamak çok zor, ancak dağ-tepe olmayınca da rüzgarın önünü kesen olmadığı için ayazı fazlasıyla hissediyorsunuz. Hava soğuk oluyor tabii ama sokaktaki insanlara baktığınızda bunu anlamanız çok mümkün değil. Yerel halk spor ayakkabılar, bilekleri açıkta bırakan pantolonlar ve kot ceketlerle dolaşıyor. Biz mi? Tam olarak aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi :) biraz korumacı davrandığımız doğrudur.



Kışın günler iyice kısalıyor sabah 09:00'da doğan güneş, akşam 16:30 oldu mu kaçıyor ufaktan. İşe girerken karanlık çıkarken karanlık biraz can sıkıcı oluyor. Kış akşamlarını masa oyunları, konsol oyunları, kitaplar, müzeler ve arkadaş sohbetleri ile doldurmanızı öneririm.


Ben bu yazımı paylaştıktan kısa bir süre sonra (16-01-2021) Amsterdam'a kar yağdı :) Ertesi güne kalmadan eridi gitti. Kısa süreliğine de olsa Amsterdam'ı bembeyaz görmek çok güzeldi.



Yaz

Türkiye'den alışkın olduğumuz 4-5 aylık yaz mevsimi Hollanda'da 3-4 hafta sürüyor :) Bu şikayetçi olduğumuz bir konu değil tabii, sıcaklık terletmeyecek ve üşütmeyecek güzellikte ama cidden toplam yaz süresi oldukça kısa. Son iki yılda da 40 dereceleri gördüğümüz 1-2 gün oldu ve ülke çapında alarm verildi. Yaşlı ve hasta olanların evde kalması tavsiye edildi, buna rağmen aşırı sıcaklardan ölen yaşlı haberleri gördük :( Güneşli gün sayısı az olduğu için, aşırı güzel havayı gören herkes işlerinden izin alıp kendilerini parklara ve kumsallara atıyor, akşam 11:00'e kadar batmayan güneşin tadını çıkarıyor. Bu mevsimde parklar ve meydanlar konserler ve festivallerle dolup taşıyor. Amsterdam'a gelmek için tercih edilebilecek en güzel mevsim için yaz diyebiliriz.




Bahar Mevsimleri

Bahar mevsimleri Hollanda'nın renkli zamanları diyebiliriz. Sonbaharda tüm yapraklar dökülmüş ve her yer kahverengi tonlarında oluyor. Şehirden kaçıp doğa yürüyüşleri yapmak için güzel bir zaman. İlkbaharda da lale tarlalarının renk renk fotoğraflarını çekmek için ideal bir dönem.


Bu mevsimlerde en çok dikkat edilmesi gereken konu havanın değişken olması, güneş bulutların arkasına saklandığı anda üşümeniz mümkün. Bununla birlikte hava ne kadar güzel görünürse görünsün, yanınızda yağmurluk veya şemsiye taşımanız gerekir. Zaten turist olarak da gelseniz, Hollanda'ya da yerleşseniz şu iki uygulamayı mutlaka telefonunuza indirin. Günlük, saatlik hatta dakikalık hava durumunu bunlardan takip etmeniz ve ıslanmamanız akıllıca olacaktır.


Buienalarm Android Apple

Buieneradar Android Apple

Siz hiç Hollanda havasına hazırlıksız yakalandınız mı? Tecrübelerinizi bizimle paylaşır mısınız?

275 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page