top of page

Amsterdam Yaşam Maliyetleri

Updated: Dec 27, 2019

İstanbul'dan taşınmış birisi için, Amsterdam'da yaşam biraz pahalı görünebilir. Hatta Avrupa ortalamasının biraz üzerinde olsa da Kuzey Ülkelerine oranla makul seviyede diyebiliriz.


Peki yaşam maliyeti dediğimizde neyi kastediyoruz. Maslov ihtiyaçlar hiyerarşisini takip edecek olursak :) ;


1) Barınma



Amsterdam'ın en kötü yanı ile başlıyoruz. Şehrin genelde 3-4 katlı apartmanlardan oluşması ve dünyanın her yanından sürekli göç alıyor olması sonucunda emlak savaşlarına ve bunun doğal sonucunda da yüksek kira bedelleri ile karşılaşıyorsunuz.


Amsterdam şehir merkezinde 1+1 daire kiraları ortalama 1600 Euro,

Amsterdam şehir merkezinde 3+1 daire kiraları ortalama 2600 Euro,

Şehir dışında 1+1 daire kiraları ortalama 1200 Euro,

Şehir dışında 3+1 daire kiraları ortalama 1800 Euro.


2) Isınma-Su-Elektrik-Telekom



Amsterdam'da faturalar için ödediğimiz ortalama fiyatlar aşağıdaki gibidir;


Su ortalama 20 Euro

Isinma ortalama 80 Euro

Elektrik ortalama 30 Euro

Mobil Hat ortalama 30 Euro

Sabit Hat + TV + Internet ortalama 30 Euro

TOTAL : 190 Euro


Yıl boyunca sabit fiyat ödemesi yapıyorsunuz, yıl sonunda sayaçlar okunuyor ve firmalar size iade yapıyor veya ekstra fatura çıkarıyorlar.


3) Sağlık Sigortası



En can sıkıcı konulardan bir tanesi sağlık sigortasını kendiniz üstlenmeniz. Türkiye'de maaşınızdan kesilen sigorta tutarı pek gözünüze görünmediği için siz net maaşınızı bilir ve mutlu olursunuz. Hollanda'da zorunlu sağlık sigortası olmakla beraber, yaptırmak/yenilemek sizin sorumluluğunuzdadır. En sade haliyle yaptıracağınız sigorta maliyeti 110 Euro civarındadır.


4) Market Alışverişi



Bu konu tabii ki kişiden kişiye değişen maliyetler içerse de bizim aylık market-pazar alışverişimiz ortalamada 300 Euroyu geçmemektedir. Düzenli olarak market alışverişi yapan ve genelde evde yemek hazırlayan kişileriz. Bu başlık altında çok uzun uzadıya bilgi paylaşıp sizi sıkmak istemiyoruz. Yakın zamanda market fiyatları için bir video hazırlar sizlerle paylaşırız.


5) Yeme-İçme



Bir önceki maddede paylaştığım üzere genelde evde yemek hazırlayan kişileriz. Bunun temel nedeni dışarda yeme-içme fiyatlarının yüksek olması.


Uygun fiyatlı olarak bulabileceğiniz atıştırmalıklar;

Patates Kızartması : Ortalama 4-5 Euro

Kasufle (Peynir Kızartması) : 3,5-4 Euro

Herring (Çiğ Balık) : 4-5 Euro


Orta Fiyatlı Atıştırmalıklar;

Burger : Ortalama 8-10 Euro

Noodle : 7-9 Euro

Pizza : 9-11 Euro

Suşi : 10-12 Euro


Orta Üstü Restaurant Yemek;

Ortalama 20-25 Euro


Bira (küçük) Ortalama : 3-4 Euro

Bira (büyük) Ortalama : 6-7 Euro


Kahve ortalama : 3-4 Euro


6) Toplu Taşıma



Halk genelde bisiklet ile ulaşımını sağlıyor olsa da çok güçlü bir toplu taşıma ağı mevcut. Eğer toplu taşıma kartınız var ise, kullandığınız mesafe kadar ödeme yapıyorsunuz. Benim evimden ofisime gitmek için kullandığım otobüs 1.45 Euro, yani günlük toplu taşıma maliyetimi 3 Euro, aylık maliyetimi de 60 Euro gibi düşünebilirsiniz.


Eğer toplu taşıma kartınız yoksa, 1 saatlik geçici kart 3.20 Euro, günlük kart ise 8 Euro. Bu kart ile şehir içinde tramway ve otobüsleri kullanabilirsiniz.


Bisiklet kiralama günlük ortalama 10 Euro

Uzun süreli bisiklet kiralama aylık ortalama 20 Euro

Bisiklet satın alma min 50-70 Euro, maks bir fiyat belirleyemiyoruz ucu çok açık :)



Günün sonunda kabaca bir hesapla aylık ortalama 2500 Euro civarında bir giderimiz olduğundan bahsedebiliriz. Bunu artırmak veya azaltmak size kalmış, en büyük gider kalemini (kirayı) biraz daha Amsterdam'dan uzak yaşayarak azaltabilirsiniz. Ancak bu durumda ulaşım maliyetiniz artabilir.


Çok uzun tutmamak adına burada yazıyı sonlandırıyoruz. Merak ettiğiniz bir konu var ise yorum olarak sorabilirsiniz. Biz de sizden gelen sorular doğrultusunda eklemeler yapabiliriz.



790 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page