top of page

Motosikletimizi Sattık ! RoadRunner'a Elveda 😥

Updated: Feb 22, 2019


25 Mayıs 2018 tarihinde 2 yılı aşkın süredir kullanmakta olduğumuz Honda Integra 750cc motosikletimizi üzülerek satmış bulunuyoruz. Satma nedenlerimizi farklı bir konu başlığı altında paylaşıyor olurum, bu yazımızda satış aşamasında neler yaşadığımızdan bahsedeceğim.


SATIŞ ÖNCESİ

İlan Verme

Öncelikle sahibinden.com üzerinden güzel bir ilan vermek lazım.

* Vurucu bir başlık düşünün, motosikletinizin diğer ilanlardan farklı yanını öne çıkarın.

* Detaylı bir açıklama yazmak gerektiğine inanıyorum, zira ben emek verilmiş ilanlara göz gezdiriyorum.

Ben de defalarca koyduğum ilanı ara ara kaldırıp durdum. Satma kararı almak bizim için gerçekten zordu. İlan başlığımız "17 ülke gezmiş Integra" şeklindeydi. Satış sonrası ilanımızı kaç kişinin görüntülediğini sizinle de paylaşalım istedim.



Pazarlık Aşaması ve Ölücüler

İlanınızı yayınladıktan hemen sonra, çok anlamsız mesajlar almaya başlayacaksınız.

29.000 TL'ye verdiğiniz ilan için "20.000 vereyim", "16 düşünürsen haber ver!" gibi mesajlar hem moralinizi hem de asabınızı bozacak. Bununla birlikte araba, tekne, arsa takasları da gelecektir, hazırlıklı olun :)

Gerçekten bilgi alma amaçlı yazan, "son ne olur" diye soran insanlara karşı biraz daha sabırlı olabilirsiniz. Ama bence pazarlık aşamasını telefonda yapacaksanız kesinlikle net bir şekilde son rakamınızı söyleyin veya biraz daha inebileceğinizi belirtin, aksi takdirde bu durum her iki taraf için de vakit kaybı olabilir.

Alıcı ile telefonda konuşurken GPR egzozu (performans egzoz) almazsam en son ne yapabilirsiniz sorusu üzerine, net bir şekilde ineceğim pazarlıksız en dip rakamın 27.500 TL olduğunu belirttim ve bu rakam üzerinde mutabık kaldık.


Motosiklet Başında Anlaşma

Telefonda şartlarınızı belirledikten sonra motosikleti görmek üzere gelen kişiye, motosikletinizin artı ve eskilerini eksiksiz anlatın, mümkünse para konusunu bundan sonra netleştirin.

Alıcı motosikleti görmeye geleceğini belirttiğinde, biraz kirlenmiş olan motosikletimizi yıkamaya götürdüm. Bunu alıcıyı kandırmak amaçlı değil, aksine alıcıya olan saygımdan dolayı yaptım. Daha önce telefonda rakam noktasında inebileceğim son rakam olduğunu belirtmiştim, bu konuya hiç girmedik.

SATIŞ ANI

Randevulaşma

Her iki taraf için de uygun olan gün ve saat için randevulaşın. Ortak bir noter tercih etmekte fayda var, ancak unutmayın satış sonrası motosikletsiz kalacaksınız, elinizde kask, ceket dolaşmanız gerekecek.

Benim o gün çalışma lokasyonum Gayrettepe'deydi. Beşiktaş 8. Noter'e çok yakın olduğumu satışı orada yapıp yapamayacağımızı ve saati telefonla belirledik.

Para Transferi

Notere gitmeden önce para transferini banka hesabına mı yapacağını, nakit olarak mı istediğinizi belirtmeniz kaba bir davranış olmaz.

Satış öncesi alıcı, bu soruyu bana yönlendirdiğinde, ben banka hesabıma transfer istediğimi belirttim. Noterde satış anında transferi yaptık.

Gerekli Evraklar ve Önkoşullar

Satışın sıkıntısız gerçekleşebilmesi adına bazı gereksinimleri yerine getirmeniz gerekiyor.

-Ruhsat : Orijinal ruhsatın yanınızda olması gerekiyor.

-Kimlik : Alıcı ve satıcının kimliğinin yanında olması gerekiyor

-Muayene : Motosikletin muayenesinin yapılmış olması gerekiyor.

-Trafik Sigortası : Motosikletinizin zorunlu trafik sigortasının yapılmış olması gerekiyor.

-Adres kaydı : Alıcı ve satıcının TC kimlik numarası ile sorgulandığında kayıtlı adreslerinin sistemde olması gerekiyor.

Yukarıda sayılı olan her şeyi kontrol edip notere öyle gitmiştik ki, alıcının yakın zamanda taşındığını ve eski ikametgahından kaydının silinmiş olduğunu, yenisine ise kayıt yaptırmadığını öğrendik. Noter, satışın gerçekleşemeyeceğini belirtti.


Karşılıklı Güven

Gereksiz risk almadan, karşı tarafın hareket ve tavırlarını da tartarak güven duyabilirsiniz.

Adres kaydı ile ilgili sıkıntı yaşadığımızda, para benim hesabıma aktarılmış durumdaydı. Ya parayı iade edeceğim, alıcı nüfus müdürlüğünde işlemlerini halledip gelecekti, ya da günü kurtarmak adına bir şey yapacaktık. Tam bu anda, motosikletin anahtarını uzatıp "Motosiklet ile hallet istersen daha hızlı olur." dedim. Cidden çok kısa bir sürede işlemleri halledip geri geldiğinde satışı sıkıntısız hallettik.


NOT : Ruhsat basım işlemi de artık Noter'de yapılıyor. Noter masrafı 181 TL tuttu.

Sormak istediğiniz herhangi bir konu olursa çekinmeden yorum kısmına yazabilirsiniz.

78 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page