top of page

Kamp Alanı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?



Kamp yapmak şüphesiz en keyifli aktivitelerden birisi, biraz daha bilinçli seçimler yaparak bu aktiviteyi daha eğlenceli hale getirebilir, hatta can sıkıcı durumların önüne geçebilirsiniz.

İşe, henüz evden çıkmadan kamp yapma isteğiniz geldiği an ile başlayalım. Çevrenizde kamp yapılabilecek onlarca alan var hangisine gitmek daha doğru ?


1. Bölge Seçimi


Hava Durumu Kontrolü ; Bence en önemli şey gideceğiniz tarihte, bölgedeki hava durumudur. Yaz-kış fark etmiyor, yağmurlu bir yerde kamp yapmak keyif olmaktan çıkar. Islak kalan eşyalarınızı kuruyamadan toplamanız durumunda koku oluşur ve planladığınızdan daha kısa bir ömre sahip olabilirler.

Yükseklik ; Mevsim her ne kadar sıcak da olsa, yükseklik arttıkça hava soğur. Kamp planları yapıyorsanız kamp kuracağınız alanın denizden yüksekliğini ve buna bağlı olarak gece-gündüz sıcaklık derecelerini kontrol etmekte fayda var.

Coğrafik Koşullar ; Kamp yapmanın belli bir standardı yok, kimi insan kumsalda kamp yapmayı severken, kimisi orman içi kamp yapmayı tercih edebilir. Kamp yapacağınız alanın nasıl bir yer olduğunu gitmeden araştırın, yazın ortasında bir tane dahi ağaç olmayan açık bir alanda kamp yapmak durumunda kalırsanız, yüksek ihtimalle gün içinde sıcaklıktan direnciniz düşecektir. Nehir kenarı bir yerde kamp yapmayı planlıyorsanız, suyun debisi ve taşkınlar hakkında bilgi sahibi olun. Islak alanlar genelde bataklığa yakın bir yapıda oldukları için çevrede sinek olma ihtimalini araştırın. Ormanlık bir alana gidiyorsanız, alanda ne tür ağaçlar olduğunu bilmekte fayda vardır. Bazı ağaçlar reçine damlatabilirler, bu tarz ağaçların görsellerini inceleyerek ne tür ağaçlardan uzak durmanız gerektiğini bilebilirsiniz.

Ekipmanlarınızı tanıyın ; Kamp ekipmanlarınız sizi ne derecede soğuktan ve yağmurdan koruyabilirler ? Bunu kamp anında tecrübe etmek ağır sonuçlar doğurabilir. Buna istinaden doğru ekipmanlarla doğru kamp alanını tercih edin.

Yukarıda saydığımız maddeleri göz önünde bulundurarak kamp alanınıza ulaştınız. Bölgede GSM operatörünüzün size hizmet sağlayıp sağlayamadığını genelde son dakikada öğreniyorsunuz. Buna istinaden acil durumlarda, size ulaşmaya çalışabilsinler diye güvendiğiniz bir veya iki arkadaşınıza planınızdan bahsedip, şu gün şu saate kadar benden bir haber alamazsan başıma bir şey gelmiş olabilir, tahminen şu bölgede olacağım diye bilgi veriniz.


2. Çadır Alanı Seçimi


*Bölgeye ulaştıktan sonra, mümkünse önce kısa bir keşif turu atın, etrafınızda neler olduğunu bilmek faydanıza olacaktır. *Kısa süreliğine güneşi takip edip, doğuş ve batış noktasını tahmin edin. Sabahları erken uyanmıyorsanız, yakıcı güneş etkisi ile çadırda kan ter içinde kalmak hoşunuza gitmeyecektir.

*Eğimli bir arazide zorunlu kalmadıkça çadır kurmayın, kendinize düz bir zemin bulmaya çalışın. Gece sürekli eğim yönünde kayacağınızdan uykunuz sıklıkla bölünecektir.

*Etraftaki su kaynaklarını kontrol edin, bir akarsu var ise çadırınızı çok yakınına kurmamaya özen gösterin. Gece suların yükselmesi ile yüzen bir çadırda uyanabilirsiniz.

*Güneşten korunmak için ağaç yanı/altı tercihler çok mantıklı görünse de, bazen rüzgar vb nedenlerden kırılan dalların, diğer dallara takılarak asılı kalabileceğini ve olası rüzgarlarda üzerimize düşebileceğini unutmayalım. Sadece zemini değil, havayı da kontrol edelim.

*Çadırı kuracağımız yerin çok sıkışık bir alanda olmamasına özen gösterelim. Acil durumlarda, gece karanlığında dahi hızlı uzaklaşabileceğimiz geniş bir alan seçmek faydanıza olacaktır.

*Kayalık bir alanda kamp kuruyorsanız, kopup düşebilecek kaya parçalarını göz önünde bulundurarak güvenli bir alana çadırımızı kuralım.

*Orman içinde genelde patikalar zeminin en düz olduğu yerlerdir. Ancak burası sizlerin olduğu kadar, hayvanların da geçiş noktası olabilir. Bunu göz önünde bulundurarak çadırımızı patika üzerine kurmamaya özen gösterelim.

Yukarıda yazılanlar sizin daha keyifli kamp yapabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenlerdir. Bununla birlikte doğaya zarar vermemeyi, en ufak bir çöp parçasını dahi en yakın çöp kutusuna kadar taşımamız gerektiğini unutmayınız. Yazdıklarımıza ekleme yapmak isterseniz lütfen yorum olarak paylaşmaktan çekinmeyin.


69 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page