top of page

Makaronun Tatlı Hikayesi

Updated: Feb 22, 2019



Renkleri ile sizi büyüleyen, lezzeti ile sizi başka dünyalara götüren makaronların hikayesini hiç merak ettiniz mi? "Evet" diyorsanız , sizi hemen şöyle alalım ;)

🍩 Makaron nedir?

Badem unundan yapılan ve iki beze arasında konulan dolgu kreması ile oluşturulan küçük renkli tatlılardır. Günümüzde macaronun, yeşil çaylısından tutun da şaraplısına kadar bir çok çeşidi yapılmaktadır.

🍩 "Macaron" kelimesi nereden gelmektedir?

Her ne kadar Fransa ile özdeşleşmiş olsa da Makaron aslında İtalyan asıllıdır ve "Macaron" kelimesi de, İtalyanca küçük hamur işi anlamına gelen 'Maccarone' kelimesinden gelmektedir.


🍩 Peki, nasıl bir Fransız tatlısı haline gelmiştir?

Makaron aslında en başlarda badem unu, şeker ve yumurta akından yapılan, bizdeki badem kurabiyesini andıran bir tür İtalyan kurabiyesi.

Makaronun üne kavuşması ise onu Fransa ile tanıştıran Catherine de Medici ile başlar. Catherine de Medici, 1533 yılında II. Henry ile evlenip Fransa'ya gelir. Gelirken de İtalyan aşçısını yanında getirir ve törende misafirlere sunulması için bu küçük tatlılardan yapılmasını emreder. Çok beğenilmesi ile birlikte yapımı yaygınlaşmaya başlar. Kısa boylu olması gibi fiziksel özellikleri ve İtalyan olması sebebiyle Fransızlar tarafından istenmeyen bir kraliçe durumunu belki de böylelikle tatlıya bağlamıştır. 😁

Ardından Fransız Devrimi sırasında iki Carmelite rahibesinin geçinmek için makaron yapıp satmaları ile de makaron tüketimi gittikçe yaygınlaşmaya başlar ve Fransız halkının vazgeçilmezlerinden olur. Ancak o zamanlar yapılan bu makaronlar, herhangi bir aroma, ganaj içermez.


🍩 Makaron bugünkü ününe ve formuna nasıl kavuştu?

1862’de Fransa’nın güneybatısından Louis-Ernest Ladurèe’nin, Paris’in 16. Bölgesi- Rue Royal’de bir fırın açar. 1871'de çıkan bir yangın sonrası Louis-Ernest Ladurèe karısı Jeanne Souchard ile birlikte fırını pastaneye dönüştürür. Macaron'un hikayesi ise Ladurèe’ de 19.yüzyılın ortalarında Pierre Desfontaines ile başlar. Pastanenin ortaklarından olan Pierre Desfontaines, iki beze arasına çikolata ya da farklı aromalardan oluşan krema (ganaj) koyar ve bu tarih o günden bugüne hiç değişmez.


🍩 Nerede yenir?

En güzeli nerede yenir derseniz, tabi ki adı makaron ile meşhur olmuş Paris'in en meşhur pastanelerinden Ladurée'nin Champs Elysees'teki yerinde. Biz de bu lezzeti denemek için burayı tercih ediyoruz. İnanılmaz farklı macaron çeşitleri ile birlikte birçok tatlı seçeneği ve hatta yemek menüsü var. Merak edenler için, menüdeki 4 makaronluk tabağın fiyatı; 10,30 Euro.



🍩 Dünya Makaron Günü

Makaronun kendine özel bir günü bile var. 20 Mart , dünya çapında 'Macaron Günü' kutlanmaktadır ve bugünü kutlayan dükkanlar müşterilerine ücretsiz makaronlar sunmaktadır.

406 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page