top of page

Kamp Yaparken Yanınıza Almanız Gereken 10 Temel Ürün


1. Çadır

Çadır, hem sizi dışı etmenlerden koruyacak hem de eşyalarınızın güvenliğini sağlayacak olan en temel kamp ekipmanıdır. Çadır alırken; kaç mevsim olduğuna, kaç kişilik olduğuna, malzemesine, su geçirmezlik seviyesine, nefes alabilirliğine ve ağırlığına (sırt çantalı yada bisikletli iseniz çok önemli) dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer kış mevsiminde kamp yapmayacaksanız çadırınızı 3 mevsim seçebilirsiniz. Mümkünse, ihtiyacınıza uygun olacak boyutlardan bir beden büyük almanızı ve böylece eşyalarınızı rahat bir şekilde sığdırmanızı öneririz. Genelde birçok fiyat aralığında çadır bulmanız mümkünken bizim önerimiz çevrenizdeki insanlar tarafından test edilmiş ve bilindik markaları tercih etmeniz yönündedir. Bazı çadır modellerinin alt kısmı kalın naylondan olduğu için hem soğuk geçirme hem de delinme gibi etmenleri engellemekte olup, bazı modellerde ise ağırlıktan tasarruf adına ince bir materyal kullanılmıştır. Tabanı ince olan modellerde çadır altlığı almanız, çadırınızın kullanım ömrü açısından faydalı olacaktır.


2. Uyku Tulumu

Uyku tulumu, size daha konforlu bir uyku sağlayacak olan kamp ekipmanıdır. Sıcak yaz aylarında dahi gece sıcaklık çok düştüğü için, uyku tulumu kullanmak hem uyku kalitenizi arttıracak hem de sizi hastalıklardan koruyacaktır. Uyku tulumu alırken dikkat etmeniz gerekenler; malzemesi ve ısıtma derecesidir. Eğer üç mevsim kamp yapacaksanız, önerimiz -5 derece veya maksimum 0 dereceye kadar koruma özelliği olan ürünleri tercih etmeniz yönündedir. Malzeme olarak ise, sentetik dolgu ya da kaz tüyü olamak üzere iki farklı türden birini tercih edebilirsiniz. Kıyaslamak gerekirse;

* Kaz tüyü tulum daha hafif ve hacmen daha küçük iken, sentetik dolgulular daha ağır ve büyüktür. Bu nedenle kaz tüyü tulumlar, sırt çantalılar için daha uygundur.

* Kaz tüyü tulumların bakımı zordur ancak sentetik dolguları yıkama talimatlarına uygun olarak çamaşır makinesinde rahatlıkla yıkayabilirsiniz.

* Kaz tüyü tulumlar, sentetik dolgululara göre biraz daha fazla sıcaklık sağlar.

* Kaz tüyü tulumlar, sentatik dolgululara göre biraz daha pahalı olmak ile birlikte iyi bakılırsa daha uzun kullanılabilir.

* Kaz tüyü tulumlar, ıslandığında çok daha zor kurur.


3. Mat

Kamp matı da, özellikle sert zeminin etkisini yumuşatmak ve soğuk zeminden korunmak için kullanmanız gereken temel bir kamp malzemesidir. Şişirilebilen, kendiliğinden otomatik şişen ve köpük olmak üzere 3 farklı çeşidi mevcuttur. Şişirilebilen ve kendiliğinden otomatik şişen modeller taşıma açısından daha az yer kapladığı ve daha rahat olduğu için, sürekli gezen, motosiklet, bisiklet ve sırt çantalı gezginler tarafından tercih edilmekle birlikte, köpük matlara göre daha pahalıdır. Köpük matlar ise, konfor seviyesi düşük olmasına rağmen, açma-toplama kolaylığı ve ucuzluğu sebebiyle birçok gezgin ve kampçı tarafından tercih edilmektedir ancak alırken kalınlığına dikkat edilmeli. Benim yerim var, rahatıma da düşkünüm derseniz tabi ki en güzeli hava pompası ile şişirilebilen şişme yataklar ;)


4. Kamp Mutfağı

Kamp alanında yemek hazırlayacaksanız, malum bir takım araç gerece ihtiyacınız olacaktır. Günde üç öğün yemek hazırlamak için yanınıza, tencere, tava, tabak, bardak, kaşık, çatal, bıçak ve çakmak vb... gibi temel ekipmanları almanız gerekecektir. Soğuk aylarda içinizin ısınması ve sabah kahvaltılarda sıcak bir şeyler içebilmek adına bir de çaydanlık edinmek de fayda vardır. İçi içe geçen, içinde çaydanlık da olan tencere setleri, az yeri olanlar için güzel bir alternatiftir.


5. Sandalye ve Masa

Kamp alanında tüm gün ayakta durmak bacaklarınıza, yerde oturmak da sırtınıza iyi gelmeyecektir. Bundan dolayı sırtınızı yaslayabileceğiniz katlanır bir sandalye ve bu sandalye yüksekliğine uyumlu katlanır bir masa tercih edebilirsiniz.


6. Yedek Kıyafet

Doğada hava şartları bir anda değişebilir. Bunu göz önünde bulundurarak yaz kampında dahi ince bir polar, yağmurluk ve uzun kalın çorap taşımakta fayda var. Kaç gün kamp yapacağınıza bağlı olarak yanınıza alacağınız eşya sayısını minimumda tutmaya çalışırken, ıslanma - kirlenme gibi durumları da göz önünde bulundurmalısınız. Güneşli havalar için de yanınızda şapka götürmeyi unutmayın ;)


7. Elektronik Çantası

Akşam karanlığında bulunduğunuz konumdan birkaç metre ileriyi göremeyeceğinizi ve engebeli arazi şartlarında çadırınıza gitmenin dahi zor olacağını düşünürseniz, kafa lambası kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Çadır içinde kullanımı daha rahat olur, uyumadan önce de biraz kitap okurum derseniz çadır lambası da alabilirsiniz. Şarj imkanınızın olmayacağını düşünürsek yanınızda powerbank taşımak da hayat kurtarıcı olacaktır. Hele bir de solar powerbankiniz var ise tadından yenmez :)


8. Kişisel Bakım Çantası

Kamp alanında hijyen şartlarını elden düşürmemek lazım :) Islak Mendil, tuvalet kağıdı, peçete, diş fırçası-macunu ve sıvı sabun temel ihtiyaçlar olmakla birlikte kolonya, deodorant, şampuan ...vb şeklinde bu listeyi arttırmak sizin elinizde.


9. İlkyardım Seti/ İlaç Çantası

Kamp alanı ne kadar eğlenceli olsa da ufak tefek sıyrıklardan, büyük yaralanmalara kadar birçok istenmedik olaya açık bir yer. Bu gibi durumlar en azından keyfinizi kaçırma, kötü ihtimalle de ciddi sağlık problemleri oluşturabilir. Bunların kısmen de olsa önüne geçebilmek adına size ve gittiğiniz alana özel hazırlanmış ufak bir ilk yardım çantası taşımanızda fayda vardır. Aynı zamanda; sargı bezi, yara bandı, ağrı kesici, soğuk algınlığı ilacı, böcek-sinek ısırığı için krem, yanık kremi, güneş kremi ve mevcut kullandığınızdan ilaçlardan oluşan, kendi ilaç çantanızı hazırlayabilirsiniz.


10. Ivır Zıvır Çantası

Yukarıda saydıklarımızın dışında kalan muhtelif eşyaların dağınık bir şekilde çantalarda kaybolmaması için tüm küçük ihtiyaçlarınızı ayrı ufak bir çanta içinde taşımanızı öneririz. Bunlar; yedek pillerden tutun da küçük bir çakıya, tirbişona kadar bir çok şey olabilir.


115 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page